Швейцарски прокурори обявиха, че са повдигнали обвинение срещу една от най-големите

...
Швейцарски прокурори обявиха, че са повдигнали обвинение срещу една от най-големите
Коментари Харесай

Швейцарски прокурори обвиниха топ банка за връзки с българската мафия

Швейцарски прокурори оповестиха, че са повдигнали обвиняване против една от най-големите банки в света " Креди Сюис " (Credit Suisse), затова че трезорът не е предотвратил прането на пари от българска незаконна организация, предава БГНЕС като се базира на Франс прес. Обвиненията са категорично отхвърлени от втората по величина банка в Швейцария. 

От службата на основния прокурор на Швейцария (OAG) обаче заявиха, че след 12-годишно следствие е внесла поредност от обвинителни актове във Федералния углавен съд по отношение на огромна българска търговия с опиати и пране на пари. 

Credit Suisse е упрекната, че „ не е подхванала всички организационни ограничения, които са рационални и са нужни за попречване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на незаконната организация “. Бивш шеф на банката и двама членове на незаконната организация също са упрекнати за ролята им в схемата. Имало е обвинявания и срещу втори чиновник на Credit Suisse, само че те са били оттеглени.

В изказването на банката се споделя, че приема  " с удивление решението на Генералната прокуратура на Швейцария ". " Credit Suisse отхвърля като безпочвени всички повдигнати обвинявания против нея и е уверена, че някогашният й чиновник е почтен ", декларира банката и прибавя, че " има намерение да се пази пламенно ". Банката може да получи оптималната санкция до 5 милиона швейцарски франка. 

През 2008 година OAG откри следствие против български герой, работил основно като служащ в южния швейцарски кантон Вале, и неговия шеф, обвинен в пране на пари и участие в незаконна организация, споделя Франс прес. Разследването, обвързвано с интервала от 2004 до 2008 година, последователно е било разширено, с цел да включи повече хора, за които се счита, че са част от организацията, за която се твърди, че е взела участие в трафик на огромни количества кокаин от Южна Америка в Европа и пране на приходите, сподели OAG. 

Работодателят на българския герой е бил наказан през 2017 година за пране на пари, само че е било невероятно да бъдат открити борецът и брачната половинка му, споделиха от OAG. Поради това прокурорите взеха решение да разделят случая и към този момент повдигнаха обвинявания против някогашния банкер, някогашната брачна половинка на бореца и нейната сестра, за присъединяване в организацията. 

Освен това OAG съобщи, че повдига обвиняване против Credit Suisse във връзка със случая. Според прокуратурата банката „ не е съумяла да предотврати прекосяването на активи в размер на към 35 милиона швейцарски франка (40 милиона $, 32 милиона евро), свързани с българската незаконна организация “. 

Междувременно Credit Suisse твърди, че организационните дефекти, в които е упрекната, са " основани на правила и правила, които не са съществували през съответния интервал " или които не са използвани според швейцарското законодателство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР